Home > Cărţi > Vintilă Corbul – Uragan asupra Europei

Vintilă Corbul – Uragan asupra Europei

Preambul:
Povestea mea şi a Uraganului începe într-un anticariat din Iaşi. Impresionat de “Căderea Constantinopolului” am spus să mai încerc marea cu degetul şi să mai gust un Vintilă Corbul. Astfel achiziţionez ceea ce mie mi s-au părut a fi volumele 1 şi 2 din “Uragan asupra Europei”.

Entuziasmat am consumat fascinat primul volum. Întâmplarea a făcut ca în preajma terminării volumului să îmi vină strălucita idee de a căuta volumul 2 şi a î-l pune la îndemână, astfel încât atunci când va fii nevoie să sar repede-repejor la continuarea firului povestirii. Şi atunci m-am apucat să răscolesc prin casă pentru a descoperi cu stupoare că ceea ce credeam eu a fi volumul 2 era de fapt… tot volumul 1 :( adica, da cumpărasem două volume 1!!!

Mi-am spus: nu-i nimic! În zilele ce urmează va ieşi oricum cu ziarul Adevărul al doilea volum şi îl voi cumpăra de la ei. Zis şi făcut: în zilele ce au urmat am cumpărat volumul 2 din noua ediţie şi l-am lăsat să aştepte cuminte să îi vină rândul la citit.

Nu pot să va spun dezamăgirea pe care am suferit-o în timpul unei delegaţii, când terminând volumul 1 m-am apucat de volumul 2 doar pentru a descoperi că ceea ce credeam eu a fi volumul 2 este tot parte din volumul 1.

Supărat pe cei de la Adevărul m-am dus la anticariat pentru a rezolva aşa cum trebuie problema. Abia aici am aflat, cu tristeţe, că volumul 2 al acestei cărţi nu a fost scris.

Cartea
Revenind la carte poate voi găsi mai puţine cuvinte de spus decân în preambul, dar o consider o carte care mi-a mai deschis un pic ochii. M-a făcut să înţeleg lucruri şi mi-a fost ca o introducere pentru un laic în politica internaţională. Ciudat, dar am putut trage o grămadă de paralele cu situaţiile din ziua de astăzi şi am învăţat să văd şi să caut un pic mai departe.

Cred că simt şi înţeleg şi partea de ficţiune care îmbracă scheletul de informaţie istorică şi ajută la crearea unei mai bune imagini a timpurilor şi o mai bună descriere a vectorilor forţelor ce măcinau acest bătrân continent la acea vreme.

Sincer mă aşteptam, aşa cum a fost şi cazul “Căderii Constantinopolului” să am parte de un prim volum “de preambul” şi de un al doilea volum “de luptă”, dar acum pot spune că sunt foarte bucuros că această parte a povestirii a fost scrisă. Războiul până la urmă e întâlnirea forţelor de mai sus şi izbirea lor. Dar ca să pot înţelege cum au ajuns în acea poziţie doar cu acest volum aş fi putut-o face.

Sunt de asemnea conştient că nu am în faţă un adevăr istoric, dar vreau să cred, şi cred că voi trăi cu această convingere, că “Uragan asupra Europei” este ceea ce trebuie să fie, şi anume, o nuanţare a faptelor istorice astfel încât să poată fi închise într-o carte de beletristica. Sâmburi de adevăr îmbrăcaţi în haine de saloane şi zdrenţe de colţul străzii astfel încât să le putem digera noi mai uşor.

Închid aici comentariul meu despre această carte, promiţându-mi să mai caut cărti ale lui Vintilă Corbul şi flagelându-mă pentru faptul că l-am descoperit aşa târziu. Faptul că s-a stins anul trecut nu face decât să îmi amplifice auto-învinovăţirea…

Categories: Cărţi Tags: , ,
 1. May 18th, 2009 at 10:58 | #1

  Si pe mine m-a dezamagit “finalul” in coada de peste, nu stiam ca de fapt volumul 2 de la Adevarul este tot in prima parte, si ca de fapt partea a 2-a inca nu a fost scrisa.
  Per total interesanta cartea, desi un pic cam taraganata pentru gustul meu. E drept ca inainte tocmai citisem “Gestapo”, unde altfel sta treaba :)
  Mi s-au parut deranjante unele repetitii (de exemplu mai mereu cineva “torpila” planurile altora, de zici ca era plin de submarine la vremea respectiva), insa in mod cert este o fereastra, ce dezvaluie multe detalii, spre Europa de alta data.

 2. dan
  February 19th, 2010 at 18:41 | #2

  Cartea se numeste “Uragan ASUPRA Europei”

 3. March 1st, 2010 at 12:52 | #3

  Corect! Mulţumesc!

 4. dan
  March 12th, 2010 at 00:41 | #4

  Incearca si “Cavalcada in iad” de V.Corbul…mie mi s-a parut mai buna decat Uraganul.

 5. March 12th, 2010 at 12:26 | #5

  O adaug în listă! Mulţumesc din nou :)

 6. Costel Dumitru
  December 2nd, 2012 at 10:23 | #6

  Am auzit ca al doilea volum a fost scris, doar ca ar fi publicat numai in limba franceza.

 7. Ana
  June 27th, 2015 at 19:00 | #7

  Daca nu ați citit-o pana cum încercați Cenușa si orhidee la New York de Vintilă Corbul si Eugen Burada. Cartea este superba. Autorii îmbina descrierile superbe de peisaje cu acțiunea care iti taie respirația. Citirea cărții este ca si cum ai intra tu însuți in lumea mafiei. Cu toate ca autorii sunt romani, acțiunea care se desfășoară jumătate in Europa si jumătate in SUA este foarte atent descrisă si cu multe detalii la care nici nu ma așteptam. Este fascinanta si nu te plictisești citind-o. MERITA!!

 1. No trackbacks yet.